Slovinsko - cyklostezka - z Julských alp k moři 

Dejte vědět svým přátelům:

od 20 490 Kč

Popis



Ubytování:

Ubytování: - hotel/penzion.

Program:

1. den:
odjezd v podvečerních hodinách z ČR přes Rakousko do Itálie.

2. den:
ranní příjezd do TARVISIA. První den strávíme na italské straně a projedeme si úchvatnou cyklostezku PONTEBBANA. Sjezd 400 výškových metrů stezkou po tělese bývalé železnice nás povede úzkým údolím říčky Felly. Desítky železničních tunelů a mostů pokrytých perfektním asfaltem a nalajnovanou cestou s úchvatnými horskými scenériemi nás zavedou až do Resuitta, ubytování v hotelu. Možnost varianty bez kol kabinovou lanovkou na MONTE LUSSARI (pro MTB kola možný sjezd) či návštěva městečka (66 km).

3. den:
po snídani přejedeme do Tarvisia a na kolech vyrazíme ke Slovinským hranicím a opět po tělese bývalé železnice se budeme nořit do nitra Julských Alp. Projedeme světoznámé slovinské lyžařské středisko KRANJSKA GORA s malebným jezerem JASNA a jeho slavnou sochou „Zlatoroga". Podél řeky Sávy, Triglavským národním parkem, doputujeme až k lázeňskému městečku BLED, ležícím na břehu stejnojmenného jezera. Projedeme i kolem jedné z největších přírodních pozoruhodností Slovinska, soutěsky VINTGAR, která stojí za návštěvu (65 km).

4. den:
dále po proudu řeky Sávy po místních silničkách necháme Julské Alpy za zády. Po průjezdu historickým městem KRANJ opustíme horstvo a doputujeme do lublaňské kotliny. Rovinatou krajinou dorazíme do historického jádra hlavního města Slovinska - LUBLANĚ. Nad centrem s Prešerenovým náměstím a Trojmostím se tyčí Lublaňský hrad, z jehož věží je výhled přes celé město až k Julským Alpám (65 km).

5. den:
po snídani vyrazíme napříč lublaňskou kotlinou k Dinárským planinám. Krasová plošina je doslova prošpikována jeskyněmi a závrty. Tímto rozsáhlým, velice řídce osídleným územím doputujeme ke světoznámým POSTOJENSKÝM JESKYNÍM. Největší slovinský jeskynní systém měří 20,5 kilometru a průměrné stáří krápníků je padesát tisíc let, nejstarší mají až pět set tisíc let (65 km).

6. den:
po snídani nás čeká celodenní toulání slovinským krasem s návštěvami jeho skvostů. Budeme mít dostatek času na prohlídku světoznámých jeskyní, či na zajížďku k proslulému PREDJAMSKÉMU HRADU. Méně frekventovanými silnicemi a lesními cyklostezkami nad hlubokými a rozeklanými údolími dojedeme k dalšímu přírodnímu skvostu Slovinska, ŠKOCJANSKÝM JESKYNÍM, které jsou od roku 1986 na seznamu UNESCO (40 km).

7. den:
dnes doputujeme až na okraj Dinárské plošiny, kde se nám otevřou úchvatné výhledy na moře od italského Terstu přes slovinské pobřeží. U přístavního města KOPER se napojíme na cyklostezku vedoucí po tělese bývalé železnice - PARENZANA (56 km).

8. den:
celodenní relaxace u moře. Možnost projížďky na kole Parenzanou dále podél pobřeží až do Chorvatska, či návštěva nejkrásnějšího města Slovinska, PIRANU. Podvečerní odjezd přes Rakousko do ČR.

9. den:
příjezd do ČR.

Fotogalerie