Tipy na letní dovolenou ve Švýcarsku

Václav Kirchner 23. 6. 2024
Švýcarsko tipy na dovolenou příroda článek video podcast

Plánujete letní dovolenou ve Švýcarsku? Pak byste si určitě měli poslechnout podcast s Alenou Koukalovou, která Švýcarsku zasvětila svůj život.

Začnete odebírat náš podcast na vašich oblíbených platformách
Apple Podcasts / Google Podcast/ Spotify/ Podcasty.cz
Celý díl si můžete pustit na youtube.

Letní slevové karty
Dovolenou all-inclusive si mnozí spojují s jídlem a pitím bez příplatku. Ve Švýcarsku však dostanete mnohem více. Řada švýcarských regionů nabízí turistům návštěvnické all-inclusive karty, se kterými mají návštěvníci například místní lanovky, horské železnice, veřejnou dopravu, wellness a další služby zdarma. 
Vyberte si z nabídky letních karet ve Švýcarsku.

Pěší turistika v Dolním Engadinu
Vydejte se na dálkovou pěší panoramatickou trasu Via Parc Naziunal vedoucí přírodou, která je těžko překonatelná svou rozmanitostí a romantickou krásou (značená trasa Switzerland Mobility č. 45), kdy platí, že i cesta je cíl.  

Trasa je rozdělena na 4 etapy a putuje se po regionálních vrcholech (God da Tamangur, Munt la Schera a další) a malebnými údolími Val Müstair, Val Cluozza a Val Mora s modřínovými lesy a tyrkysově zbarvenými horskými potoky ve Švýcarském národním parku. Pro pohodlně putování je možné si zařídit i sadu ubytování po trase vč. snídaně a cestovními dokumenty s mapami.
Podívejte se na více tipů z regionu Engadin.

Co byste v Luzernu neměli minout
Okružní plavba by ve vašem itineráři určitě chybět neměla. Vybírat můžete od nejkratší hodinové plavby až po nejdelší 5,5 hodiny, kdy projedete celé jezero.

Projděte se po nejznámějším symbolu města, Kapellbrücke (Kapličkový most), nejstarším zastřešeným dřevěným mostě v Evropě. Most je švýcarskou kulturní památkou a symbolem města Lucern. 

Navštivte nejnavštěvovanější muzeum Švýcarska - Verkehrshaus der Schweiz. Na rozloze 20 000 m2 výstavní plochy budete obdivovat přes 3 000 exponátů z silniční, železniční, námořní a letecké dopravy. 

Zajděte si na sobotní trh v Lucernu, kde vás čeká ochutnávka všech regionálních specialit i pestrá paleta květů. 
Podívejte se na další tipy, co dělat v městě Lucern a jeho okolí.  

Po nejstrmější zubačce světa až na vrchol hory Pilatus
Vydejte se na vrchol Pilatus nad Lucernem nejstrmější zubačkou světa, která vede z vesničky Alpnachstad na břehu jezera Alpnachersee. Zubačka uvedená do provozu v roce 1889 má místy sklon až neuvěřitelných 48 procent a doba jízdy je asi 30 minut.  

Pro návštěvu Pilatusu lze zvolit tzv. Zlatý okruh – kombinaci lodě, zubačky a lanovek.
Podívejte se na další tipy, jak si užít horu Pilatus.

Majestátná trojice hor Eiger, Mnich a Jungfrau
Jungfraubahnen vás dopraví na nejvýše položenou železniční stanici Evropy na Jungfraujoch – Top of Europe ve výšce 3.454 m n. m. Sem touží zajet turisté z celého světa, takže tady nějakou romantiku nečekejte.  

Ale od stanice se vydejte na naučnou panoramatickou stezku Eiger Walk of Fame, která vás podrobně seznámí se severní stěnou Eigeru a její legendární historií. Na cestě tu budete vy, hory a pár dalších nadšenců z řad Švýcarů.  

Pokud se chcete dosyta pokochat výhledem na majestátní trojici Eiger, Mnich a Jungfrau, vyjeďte si na protilehlý vrchol Schilthorn – Piz Gloria, který proslavil James Bond ve filmu V tajné službě Jejího Veličenstva.  

Ostatně agent 007 je tu všude s vámi – v obsáhlém interaktivním muzeu, v otáčivé restauraci, ale i na záchodcích, které získali mezinárodní ocenění Toilet Tourism Awards. Logicky tak zatoužíte také po dávce adrenalinu, kterou splní třeba procházka po visutém chodníku pod stanicí Birg, let paraglidem z Mürrenu nebo feráta na kolmé stěně na údolím Lauterbrunnenu. 

Nejvýše položené město Evropy – Davos
Uprostřed Alp se nachází světoznámé město Davos, které je díky své výšce 1.560 m n. m. právě nejvýše položeným městem v Evropě. Jeho nespornou výhodou je okolní příroda a vrcholy. I když se zde ubytujete na týden, na každý den vás čeká jiný místní vrchol a nejvíc si Davos užijí milovníci aktivní dovolené.  

Davos je právem považován za bike ráj celé Evropy – bohatá nabídka flow trailů a bike tras všech úrovní potěší každého návštěvníka. Navíc zde naleznete Bahnen tour – okružní bike trasu kolem Davosu, kdy si lanovkou vyjedete nahoru a k další lanovce na další vrchol si to sjedete po svých. Kolem oběda vám kurýr přiveze pizzu přímo do lanovky, doplníte energii a pokračujete. 
Podívejte se na tipy, co dělat v okolí Davosu.

3 NEJ Walliských Alp 

Nejvýše položená otáčivá restaurace světa – Saas-Fee
Nejvýše položená otáčivá restaurace na světě se nachází ve výšce 3 500 m n. m. a čeká na vás celoročně nad alpským střediskem Saas-Fee, jenž je bez automobilového provozu. Ještě zajímavější, než chutná kuchyně na vrcholu je jedinečný výhled na zdánlivě nekonečné vrcholky hor. Během jedné hodiny se restaurace otočí o 360 stupňů kolem své osy, což vám poskytne úžasný, neustále se měnící výhled, zatímco si budete pochutnávat na regionálních a mezinárodních lahůdkách. A po jídle se vydejte do místní ledovcové jeskyně. 

Nejvýše položená lanovka Evropy – Zermatt
 Jak vypadá alpský ráj? Asi jako Matterhorn Glacier Paradise. Na vrchol samotný se dostanete lanovkami, které vedou až do 3.883 m n. m. – tedy nejvýše v celé Evropě. Vrcholová stanice vám nabídne vyhlídkovou plošinu s panoramatickými 360° výhledy na 38 čtyřtisícových vrcholů a 14 ledovců, kino vytesané do skály, ledovcovou jeskyni, restauraci a možnost si v létě zalyžovat. Na cestu si přibalte čokoládku jako svačinku, a to rovnou tobleronku, která se inspirovala tvarem Matterhornu.
Podívejte se na tipy, co dělat v okolí Zermattu. 

Nejvýše položená zipline Evropy – Nendaz
Nádherná zipline „Mont 4 Zipline“ začíná ve výšce 3.330 m n. m., což z ní činí jednu z nejvýše položených zipline světa a nejdelší v Alpách. Sjezd o délce 1.400 metrů, při kterém naberete rychlost až 100 km/h vás čeká z vrcholu Mont Fort přes ledovec Tortin do Les Gentianes. Rezervace předem nutná a dechberoucí výhledy máte se zvýšenou hladinou adrenalinu již v ceně.
Podívejte se co dělat v oblasti Nendaz.

Podcast připraven ve spolupráci s Switzerland Tourism