Když Švýcarsko, tak vlakem

Václav Kirchner 4. 7. 2024
Švýcarsko tipy na dovolenou článek video podcast

Poslechněte si povídání s Petrem Čermákem, milovníkem švýcarské železnice, který vám dá tipy, jak si užít Švýcarsko vlakem a co reálně můžete vidět za 6 dní.

Začnete odebírat náš podcast na vašich oblíbených platformách
Apple Podcasts / Google Podcast/ Spotify/ Podcasty.cz
Celý díl si můžete pustit na youtube.

Mnoho českých turistů, vyrážející do Švýcarska, volí cestu ve svých osobních vozech. Pro někoho je to  pohodlné. Naloží auto a jedou. Ale pokud si chcete užít dovolenou, jak se na Švýcarsko sluší a patří, poznejte tuto krásnou alpskou zemi po kolejích.

Jak se dostat do Švýcarska
Nadšenci vlaků mohou do Švýcarska vyrazit rovnou z Čech. Ale my doporučujeme využít letecké dopravy, kdy z Prahy máte na výběr z měst Basilej a Zürichu. Letadlo létá i do Ženevy, ale pro náš iterinář, který Petr popisuje v podcastu, je Ženeva daleko.

Z dvou vybraných měst volíme Zürich. Letiště v Zürichu má oproti Basileji i nádraží a tak vaše vlakové dobrodružství může začít ihned po přistání.

Swiss Travel Pass
Pro cestování vlakem po Švýcarsku budete potřebovat Swiss Travel Pass, který umožňuje neomezené cestování vlakem, autobusem a lodí po celém Švýcarsku.

V ceně jsou zahrnuty i panoramatické vlaky, jako je Ledovcový expres, a městská hromadná doprava v 90 švýcarských městech.

Jízdenka je platná na 3, 4, 6, 8 nebo 15 po sobě jdoucích dní. Děti do 6 let cestují zdarma, děti do 16 let mají 50% slevu a mladiství do 25 let získají 30% slevu při nákupu Swiss Travel Passu.

Jako bonus nabízí jízdenka 50% slevu na většinu horských železnic a lanovek. Swiss Travel Pass funguje také jako Museum Pass, který umožňuje vstup do 500 muzeí.

Rhétská dráha
Více než stoletá železniční trať přes Albulu a Berninu je výjimečným mistrovským dílem z hlediska stavitelství a trasy. Trať je harmonicky začleněna do divoké přírody, což nabízí velkolepý výlet do průkopnických dob železnice.

Od července 2008 jsou tratě Rhétské dráhy Albula a Bernina zapsány na seznam světového dědictví UNESCO.

Dokonalé spojení krajiny a železnice - dlouhé oblouky, rafinované konstrukce a tratě vlnící se strmými údolími. Nejzajímavějšími místy na trati jsou viadukt Landwasser, točité tunely mezi Bergünem a Predou a kruhový viadukt u Brusia. Tento příklad inženýrství je inspirativní i dnes.

Bernina Express
Bernina Express je jedním z nejkrásnějších přejezdů přes Alpy, který spojuje Landquart nebo Chur / Filisur / Sv. Mořic / Valposchiavo / Tirano. Na své točité trase bez ozubení propojuje tři různé jazykové regiony a kultury.

Panoramatické jízdy po tratích RhB, zapsaných na seznamu světového dědictví UNESCO, nabízejí jedinečný zážitek.

Rigi a nejstarší zubačka Evropy
Evropská nejstarší zubačka přepravuje cestující z Vitznau na horu Rigi, nejoblíbenější švýcarský vrchol, již od roku 1871. Některé lokomotivy a vozy z této éry byly pečlivě zrestaurovány a dnes Rigi-Bahnen vlastní jeden z největších parků historických kolejových vozidel na světě. Parní lokomotiva ve spojení s historickými vozy dělá z cesty na "Královnu hor" unikátní nostalgický zážitek.

Pilatus  a nejstrmější zubačka světa
Vydejte se během letní sezóny na vrchol Pilatus nad městem Lucern nejstrmější zubačkou světa, která vede z vesničky Alpnachstad na břehu jezera Alpnachersee. Zubačka, která byla uvedena do provozu v roce 1889, má místy sklon až 48 procent a cesta trvá přibližně 30 minut. V minulém roce byla dokončena výměna starých vozů za nové moderní zubačky s prosklenou střechou, které nabízejí ještě lepší výhledy.

Více informací o dovolené ve Švýcarsku najdete na mojesvycarsko.com

Podcast připraven ve spolupráci s Switzerland Tourism